Anasayfa Medya Haberler Dolandırıcılar, Google Adını Kullanarak Para İstiyor!
Dolandırıcılar, Google Adını Kullanarak Para İstiyor! | Ajans Bilge Sosyal Medyada Paylaş

Dolandırıcılar, Google Adını Kullanarak Para İstiyor!

Dolandırıcılar, koronavirüs pandemisinde Google’nin firmalara yönelik ücretsiz servisi Benim İşletmem hesabına dadandı. Firmaları Google adına arayan dolandırıcılar, firma ve şirketlerin Google Haritalar’da görünmesi için ücretsiz olan servisten para talep ederek vatandaşı mağdur ediyor.

Dolandırcılar, arama motoru haritalarında kayıtlı işletmeleri Google adına arayarak, işletmelerin haritada görünmeye devam etmeleri için 500 TL’ye kadar ücret vermeleri gerektiğini belirtiyor. Daha önce bedavaya aldıkları hizmet için banka havalesi veya sözleşme teslimi esnasında kargo görevlilerine nakit ödeyerek alan işletme sahipleri dolandırıcıların tuzağına düşüyor. İşletme sahipleri, dolandırıldıklarını anlayınca da muhatap bulamıyor.

Dolandırcıların bu tuzağına düşen Esra Köker, Google’nin partneri olduğunu söyleyen bir şirketten arandığını ve 24 saat içerisinde 350 TL yatırmaması durumunda Google hesabı ve haritalardaki adresinin kaldırılacağının söylendiğini belirtti. Kabul edince yaklaşık 15 dakika sonra bir kargo firmasından arandığını anlatan Köker, “Sözleşmeyi ulaştıracaklarını ve ücreti de nakit olarak tahsil edeceklerini söylediler. Ertesi gün de sözleşmeyi kapıdan ödemeyle aldım." dedi.

Durumdan şüphelenince Google’ı aradığını vurgulayan Köker, Google’nin bu tür bir firma ile çalışmadığını öğrenince dolandırıldığını anladığını dile getirdi. Kendisine teslim edilen sözleşmede ne kendisinin ne de şirket yetkilisinin imzasının bulunmadığını ifade eden Köker, ödeme yaptığı kargo şirketinin de tahsilat makbuzu vermediğini anlattı. Kargo şirketi hakkında da soruşturma açılması gerektiğini belirten Köker, “Google yetkilileri; şirket adreslerinin haritalar servisinden asla silinmediğini, bu hizmetin ücretsiz olduğunu, böyle bir şirketle de çalışmadıklarını söylediler. Bunun üzerine para iadesi için beni arayan şirketi telefonla aradım. Cevap verdiler ancak para iadesi istemem üzerine bir daha da telefonlara bakmadılar. Birkaç gün sonra şirket görevlileriyle Whatsapp’tan mesajlaşmaya başladık. Parayı iadesi için hesap bilgilerimi gönderdim ama geri dönmediler.” ifadelerini kullandı.

İnternette bu sebeple yüzlerce şikâyet kaydı bulunduğunun altını çizen Köker, “Artık konu yargıya intikal etmiş durumda. Benim için 350 TL çok önemli değil ama günde en az 20-30 kişiyi bu şekilde mağdur oluyorsa ortada ciddi sorun var demektir. Eminim ki siteye şikâyetini yazmayan daha çok insan vardır." dedi.

Köker’in Avukatı Seda Ballıkaya da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dolandırıcılık suçu nedeniyle başvurduklarını belirtti.

Dolandırıcıların insanların daha kolay ikna olabilmeleri için küçük paralar istediğini ve bu nedenle daha fazla mağdur olabileceğinin altını çizen Ballıkaya, şahısların yakalanmasıyla nitelikli dolandırıcılıktan dava açılmasını beklediklerini dile getirdi.

Dolandırıcılık İçin "Call Center" Kuruyorlar

Benim İşletmem hesabı, firmaların reklam maliyetlerini düşürerek daha kolay tanıtım yapabildiği bir mecra. Dolayısıyla dolandırıcılar bu mecrayı kullanarak işletmelere kolay ulaşıyor. Bu nedenle Google’den arayarak Google Haritalar’a kayıt için para isteyen biri olursa kesinlikle inanmayın. Çünkü Google, Haritalar için para istemiyor. Bu durumla karşılaştığınızda kesinlikle polisi arayın!

Bunun yanında ikinci adım olarak dolandırıcılar; onlarca hesaptan işletmeniz hakkında düşük puan verip olumsuz yorumlar yaptırıyor. Daha sonra endişelenen işletme sahibi tekrar dolandırıcılara arayarak yardım istiyor. Bunun üzerine dolandırıcılar olumsuz yorumları silmek için para istiyor. İşletme sahibi parayı ödeyince de olumsuz yorumlar siliniyor ve olumlu yorumlar yapılıyor. Bu şekilde günlük 100 bin liraya yakın haksız kazanç elde eden firmalar olduğu belirtiliyor. Hatta bu firmaların dolandırıcılık için 'call center' bile kurdukları biliniyor.

Ajans bilge olarak firmaların Benim İşletmem hesabına kaydını ücretsiz bir şekilde yapmanın yanında; Google ADS, sahibinden.com ile Facebook ve Instagram gibi sosyal medya reklamlarını da profesyonel ekiplerimizce yürütüyoruz. Ajans Bilge ve verdiği hizmetlerle ilgili olarak https://www.ajansbilge.com.tr internet sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için internet sitemizde çerezler kullanılmakta ve kişisel verileriniz işlenmektedir. Detaylı bilgi almak ve kişisel verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenmek için Kişisel Verilerin İşlenmesi Politikamız’ı inceleyin.